logo-wamm

Ce Cauzează Banarea pe WhatsApp? Examinarea Politicilor de Securitate

WhatsApp, cu peste 2 miliarde de utilizatori, este una dintre cele mai populare platforme de mesagerie din lume. 

 

În ciuda utilității sale evidente, platforma poate fi, de asemenea, exploatată de răuvoitori pentru a răspândi spam sau informații false. 

 

Pentru a păstra integritatea și securitatea rețelei, WhatsApp a implementat un set robust de algoritmi și politici pentru a identifica și a bana conturile suspecte. 

 

În acest articol, vom explora diferitele motive pentru care WhatsApp poate bana un număr de telefon și cum detectează platforma activitățile suspecte, oferind, de asemenea, sfaturi despre cum să evitați ca numărul dvs. să fie banat.

WhatsApp implementează și actualizează permanent măsuri stricte pentru a păstra platforma liberă de spam și abuzuri.

 

Prin combinarea algoritmilor sofisticați cu feedback-ul utilizatorilor, platforma se străduiește să ofere o experiență de comunicare sigură și plăcută.

Important!!! Evitarea comportamentelor abuzive este cea mai bună cale de a menține accesul la serviciile WhatsApp.

Prezentarea WhatsApp și importanța securității

“Dacă folosiți un număr de telefon nou, este posibil ca deținătorul anterior al numărului respectiv să ne fi încălcat Condițiile de utilizare, iar contul său să fi fost suspendat. Nu veți suferi penalizări pentru încălcările comise de deținătorul anterior al numărul dumneavoastră de telefon.” – fragment din Termeni și Condiții WhatsApp

Adică, dacă citești “printre rânduri”, veți suferi penalizări pentru încălcările comise de dumneavoastră pe numărul propriu de telefon.

1. Algoritmi de Detecție

Machine Learning: WhatsApp folosește algoritmi de machine learning pentru a analiza modelele de comportament ale utilizatorilor. 

 

Algoritmii sunt antrenați pe seturi de date cu exemple de comportament abuziv, ajutând la identificarea semnelor de activități suspecte, precum trimiterea de mesaje în masă sau crearea repetată de grupuri. 

 

Exemplu: dacă un cont nou trimite 100 de mesaje în 15 secunde, acesta va fi marcat ca suspect.

Verificări la Înregistrare: Înregistrarea verifică autenticitatea numărului de telefon, iar WhatsApp poate identifica numere suspecte din acest stadiu, prevenind astfel abuzurile ulterioare. 

 

În unele regiuni, regulile stricte de identificare ajută la filtrarea conturilor la înregistrare.

Monitorizarea Activității: WhatsApp monitorizează activitatea în timp real, examinând frecvența și natura mesajelor trimise, crearea de grupuri și alte comportamente care indică utilizarea neadecvată a platformei. 

 

Exemplu: crearea rapidă a zeci de grupuri sau adăugarea de mii de utilizatori în grupuri poate fi marcată ca suspectă.

 

2. Activități Suspecte:

a. Trimiterea de Mesaje Identice:
Utilizatorii care trimit mesaje identice unui număr mare de persoane într-un timp scurt sunt considerați suspecți de spam. 

 

Un exemplu ar putea fi un cont nou care trimite același mesaj despre o “ofertă specială” către 50 de utilizatori în decurs de 10 minute.

Important!!! Platforma WAMM rezolvă acest aspect prin procedeul denumit SPINTAX (unde vei folosi cuvinte de înlocuire, cu un număr de caratere diferit)

b. Trimiterea Mesajelor fără Indicatorul “typing…”:
Dacă un cont trimite continuu mesaje fără a declanșa indicatorul de tastare, WhatsApp poate interpreta ca fiind un semnal de abuz și va bana contul.

Important!!! Platforma WAMM are implementat mecanismul de simulare a tastării.

c. Trimiterea Mesajelor fără Pauze:

Pentru a evita suspiciunile de SPAM, e bine să trimiți mesaje cu pauză între ele de 15-90 sec.

 

În cazul în care dorești și mai multă prudență, poți lua în considerare ca, pe oră, să trimiți maxim 60-80 de mesaje (“slot de mesaje”).

 

Din acelasi considerent, lucrează cu sesiuni de mesaje. Adică, la fiecare 20 de mesaje (denumite “serie de mesaje”), fă o pauza de 60-120 de secunde.

 

Dacă vrei să fii și mai prudent, după fiecare slot de mesaje, poți lua o pauză de 60 de minute.

Important!!! WAMM folosește deja, la nivel intern, atât pauze între mesaje, cât și între sloturi de mesaje.

d. Trimiterea de Mesaje care Conțin Link-uri 

WhatsApp este foarte circumspect când sesizează linkuri incluse în mesaje.

 

Iar dacă mesajele trimise sunt către o listă “rece” sau trimise prin broadcast, riscul banării este exponențial.

 

Reține că, dacă trimiți linkuri, destinatarul nu va putea apasă pe acel link dacă nu te are salvat în agenadă sau nu a mai interacționat cu tine (a dat o reacție la mesaj sau a răspuns). 

Important!!! Trimite mesaje care conțin linkuri (în special cele care sunt pentru plată – către site-uri gen Paypal, Stripe etc.) doar ca răspuns la o acțiune a destinatarului (de exemplu când scrie un cuvânt cheie). 

e. Crearea de Grupuri Multiple:
Crearea rapidă a mai multor grupuri și adăugarea unui număr mare de utilizatori poate indica încercări de spam sau diseminare a informațiilor false.

 

De exemplu, un cont care creează 10 grupuri și adaugă peste 100 de utilizatori în fiecare grup într-o oră poate fi marcat ca suspect.

f. Conturi Noi care trimit Rapid Mesaje Multiple:

Conturi noi care încep să trimită un volum mare de mesaje imediat după înregistrare sunt, de asemenea, considerate suspecte, indicând posibile comportamente abuzive.

 

Dacă un cont nou trimite 30 de mesaje către diferiți utilizatori într-un interval de 5 minute de la înregistrare, acesta ar putea fi marcat pentru revizuire.

Important!!! Platforma WAMM rezolvă acest aspect prin automatizarea unor “întârzieri” aleatorii a mesajelor trimise.

Se recomandă ca un cont nou (număr de telefon fără activitate pe WhatsApp și instalat într-un telefon care nu are istoric de numere blocate), să fie făcut “Warm-Up” în 3 etape:

Etapa 1: Warm-Up manual în rețea

Înainte de a folosi un număr pe WA trebuie să asiguri credibilitatea acestuia în rețea.

 

Pentru asta, este bine să ai activitate normală pe WhatsApp timp de minim 5 zile.

 

Activitate normală înseamnă : să ai interacțiune cu alte numere din WhatsApp (de preferat să acestea să fie cu vechime), să intri în grupuri WA etc.

 

Practic, construiești un istoric credibil.

Important!!! Pentru a ști exact ce trebuie să faci în acest pas ai la dispoziție aplicația WAMM CheckUp.

 

Vezi detalii aici: https://www.wamm.ro/whatsapp-wamm-checkup

Etapa 2: Warm-Up automatizat în rețea

 

După prima etapă, e nevoie să crești interacțiunile din rețea, prin mesaje multiple și dese.

 

Atenție însă la faptul că WA verifică asocierea număr telefon cu IMEI (device-ul în care este cartela cu numărul de  telefon) și cu locul fizic în care se află device-ul (adică adresa de IP).

 

Ce înseamnă asta? Că, dacă după “încălzire”, schimbi unul dintre elemente, vei crește riscul de blocare. Așa că, dacă ai schimbat device-ul și/sau locul (adresa de IP) îți sugerez să reiei procesul de warm-up. 

Important!!! Pentru a face acest lucru automatizat ai la dispoziție aplicația WAMM WarmUp.

 

Vezi detalii aici: https://wamm.ro/warm-up-magia-fantastica-de-evitare-a-banarii-pe-wa

Etapa 3: Warm-Up broadcast

În fiecare zi, vei trimite broadcast la un număr de destinari ce îl vei crește progresiv.

 

În acest fel, vei crește limita de mesaje și WhatsApp nu va mai considera ca fiind neobișnuit faptul că trimiți un număr mai mare de mesaje în rețea.

Important!!! În contul de WAMM veți regăsi, la zona de “Resurse“, o schemă verificată de “warm-up.

g. Creare de Conturi Noi cu Istoric:

Dacă un număr a fost anterior blocat, riscul de a ți-l bloca din nou este mult mai mare dacă va reîncepe să “emită” broadcast (să dea mesaje în masă)


Când un număr este blocat, este reținut și IMEI-ul telefonului. Dacă se semnalează banări repetate ale unor numere de telefon instalate pe același IMEI, atunci telefonul este cu “flag” (orice număr folosit va fi banat aproape instant – adică după maxim 5 mesaje).

 

Iarași, dacă anterior ați fost interzis, încercarea de a verifica numere suplimentare din aceeași conexiune de rețea va fi foarte probabil să vă interzică din nou.

 

La acestea vei aplica, de asemenea, și “Warm-Up de rețea” și “Warm-Up de broadcast”

h. Mesaje trimise către numere invalide:

WhatsApp verifică întotdeauna dacă trimiți mesaje către numere invalide.

 

Acest comportament poate fi un semnal de alarmă pentru WhatsApp, indicând posibile activități de spam sau de automatizare, ceea ce poate duce la banarea contului.

 

Este recomandat să verificați cu atenție numerele către care trimiteți mesaje și să vă asigurați că sunt valide și active în rețeaua WhatsApp.

Important!!! Pentru a face acest lucru automatizat ai la dispoziție aplicația WAMM VerifyPhone. 

 

Vezi detalii aici: https://wamm.ro/verifyphone-verificare-eficienta-certitudine-whatsapp/

3. Feedback Negativ

Raportarea Activităților Suspecte:

Utilizatorii pot semnala activități suspecte prin selectarea opțiunii “Raportare” sau “Blocare” din interfața de chat. Această funcționalitate permite utilizatorilor să informeze platforma despre comportamente abuzive sau spam.

 

Impactul Feedback-ului:

Când un cont primește feedback negativ sub formă de raportări sau blocări, algoritmii WhatsApp evaluează contul și iau măsurile necesare. Aceste date valoroase ajută la antrenarea și îmbunătățirea algoritmilor de machine learning, permitând platformei să reacționeze mai rapid la activitățile abuzive în viitor.

 

Astfel, feedback-ul utilizatorilor joacă un rol crucial în menținerea integrității platformei și în prevenirea abuzurilor.

Important!!! Platforma WAMM vă pune la dispoziție mecanismul de STOP, prin care destinatarii mesajelor aleg să nu mai primească mesaje, fără să fie nevoiți să dea feedback negativ.

4. Proceduri de Deblocare:

În cazul unei banări, utilizatorii pot contacta suportul WhatsApp la smb@support.whatsapp.com sau direct din aplicație, cerând deblocarea.

Important!!!  Platforma WAMM sesizează imediat dacă numărul a fost banat, oprește instant broadcast-urile care sunt active și anunță posesorul contului WAMM(pe adresa de e-mail și numărul whatsapp furnizate la înscriere).

WhatsApp poate cere informații suplimentare și, după verificare, poate ridica banarea.

Important!!! După ce a fost debanat numărul, se recomandă folosirea aplicației WAMM WarmUp ( https://wamm.ro/warm-up-magia-fantastica-de-evitare-a-banarii-pe-wa ) pentru reintrarea în circuit a numărului.

 

În concluzie, navigarea în mediul digital al WhatsApp implică o înțelegere clară a politicii și mecanismelor sale de securitate.  Fiecare utilizator are responsabilitatea de a folosi platforma într-o manieră etică, evitând astfel banarea.

 

Platforma WAMM, prin instrumentele implementate, te susține să automatizezi mesajele prin WhatsApp, cu un risc scăzut de banare a numerelor folosite.

 

 

Poți testa GRATUIT platforma WAMM care îți pune la dispoziție un număr mare de unelte prin care poți să implementezi WhatsApp Marketing chiar de astăzi

CATEGORII ARTICOLE

ARTICOLE DIN BLOG